Sunday, 12 February 2012

Jodoh

Kata orang jodoh dan pertemuan bukan di tangan kita, semuanya ketetapan Allah S.W.T.I guess it's true.

I hang out with my old buddies the other day.Seperti orang orang biasa yang lain, confirm la semua nak share life update masing masing after 5 tahun tak jumpa.One of us is married and of course lah.. penyibuk penyibuk seperti aku ini takkan terlepas dari tanya perihal perkahwinan dia dan suami beliau yang bergaji 5 angka itu. We were expecting things like 'oh my god, marriage is so cool!you guys should get married cepat cepat!'But hell no..this was what came out from her mouth 'my life is miserable.' oih sumpah terkejut.Ingatkan perkahwinan itu sungguh menyeronokkan boleh cuddling cuddling hugging hugging kicking kicking without rasa bersalah kerana semuanya dah halal.But hell no man, perkahwinan is more than that.Much much more than just that.

Terbawa bawa oleh perasaan terkejut dari cita dia tadi tu..sepanjang jalan balik tu aku berfikir tentang betapa misterinya perihal JODOH ni.cuba cuba la kau orang fikir sama ke'misteri'an jodoh ni bersama aku.

"Aku dengan Awang dah 11 tahun bercinta..aku yakin dah kenal dia luar dan dalam.Kalau kami kahwin, sure bahagia dan takkan ada ape2 yang dapat memisahkan cinta kami kecuali maut."
Yes..selalunya bila dah bertahun tahun kenal dan bercinta..sampai dah kenal mak ayah, nenek sedara, anak buah kepada sepupu punya makcik...kita akan rasa yakin, ini lah jodoh yang terbaik untuk kita.Kita bajet dia dah boleh terima baik buruk kita and kita pun dah boleh terima baik dan buruk dia.Tapi tak..serius tak.Usia perhubungan tu tak menjamin JODOH korang akan sampai, dan kalau sampai pun..kita tak tahu untuk berapa lama.

atau..

"kau kahwin la dengan Udin tu, dia tu doktor..gaji besar, kereta besar, rumah besar..mak yakin, confirm pasti serta sure hidup kau bahagia nanti"
Money and wealth are undeniably one of the most important thing in our life zaman sekarang ni.tapi benda tu bukan penentu untuk kebahagiaan masa hadapan kita.memang best lah kalau kau dapat suami ride dalam Porsche Carrera kan..tapi kalau dia balik malam malam mabuk, kat luar awek keliling pinggang..bahagia ke kau rasa?

si kaya yang kaki dera.bahagia ke weh?

ihsan: Google

atau

"he is the sweetest guy I've ever met!kalau I nak keluar kereta siap bukakkan pintu tau!he treat me like a princess.I yakin dia yang terbaik untuk I"
Seriously, don't put too much hope berdasarkan layanan2 diatas.kata orang 'new broom sweeps clean'..semua relationship akan bermula dengan bf yg sangat sweet, gf yang sgt caring.masing masing kononnya sanggup buat apa saja.pas kahwin amik kau, pumpang pumpang kuali kat dapur tiap kali gaduh.pergh, ngeri doh.

atau..atau..atau

"he is 10 years older than me, of course lah dia dah matang and boleh pimpin our family ke arah kebahagiaan"
Duh!!usia bukan kayu pengukur untuk kematangan seseorang weh.memang silap lah kalau kau rasa kau kawin dengan orang umur 47 tu, dia CONFIRM dah matang.sometimes dah setengah abad dah umur, but still cemburu buta sampai pukul pukul bini..apa cerita brader..matang habis lah tu kononnya.

atau..

"pergh cun gila minah ni.sure kalau kawen hantaran tinggi neh.pakej lengkap siot.."
or dalam situasi lain..
"hoih, da macam hippo perempuan ni..gemuk amat.memang tak kawen la ni sampai tua.siapa nak kalau badan macam ni?"
Haah..yelah tu.cun atau huduh camane pun someone tu, kalau Allah dah janjikan dia jodoh..kawen jugak..contoh terbaik, tengok la Nasya Aziz or Ella.cantik habis dah, berjaya pulak tu, body meletop..tapi..belum sampai sampai pun jodoh diorang even dah berumur 40+.yang tak berapa nak cun macam syanie, enot tu ada jugak kawen, dah beranak pinak pun.

atau..

"tak sangka betul lah..mak aku dah menjanda 10 tahun dah..umur pun dah 52..tapi kawen jugak.dah la ade rupa Jins Samsudin suami baru dia.wuhuu.."
Kalau tertulis ada jodoh tu, tua mana pun orang tu..kawen jugak..tengok Aziz Sattar sudeyh...


atau..yang paling common sekali..

"pergh..isteri cun gila.tapi suami macam penyamun Ali Baba je aku tengok.."
Eh diam daaa...dah jodoh dia dengan bini cun, tak payah nak jeles lah..

ini ke penyamun Ali Baba yang kau maksudkan?ada rupa sikit.


Dan banyak sebenarnya atau atau yang lain.ada yang kadang kadang tak terlintas kat fikiran pun..tapi bila Allah dah takdirkan..jadi jugak kan.

life is so unpredictable.keep your faith in Allah.for He, and He only knows what is best for you.

p/s perpisahan tu jugak tak semestinya sesuatu yang buruk.mungkin Allah bagi masa untuk masing masing perbetulkan diri sendiri.mudah mudahan ada jodoh bersatu balik.ewaahhh...

11 comments:

  1. Psikologi Perkahwinan bersama Erna.

    Kalo kas tajuk ceramah camni ok tak? hehe. *ok, joke*

    Ingat tak cite Cinderella (malay drama +10 years ago, Haliza Misbun and Ahmad Idham?

    "Kun fayakun." kalau Tuhan kata jadi, jadilah. gitu la lebih kurang terjemahannya. pegang je la pd ayat ni. :))

    p/s: err.. ada kelas kot rupa husband si Heidi Klum tu (ok ex. lupa dah divorce. hehe)

    ReplyDelete
  2. aih..setelah sekian lama baru berjaya komen?hehe..bagus2.

    ReplyDelete
  3. nak reply pon bg la ayat2 cinta skit. . hmmm huhu.

    ReplyDelete
  4. Best + lawak entri ena ni.. Anyway, komen drpd org yg dah kawen.. Single lagi best kot! Hahaha :P

    ReplyDelete
  5. amboi... falsafah bukan main. ko nyer kenduri nyer bile???

    ReplyDelete