Sunday, 2 October 2011

To give or not to give?

Selalu jadi persoalan kat hati aku tiap kali nampak peminta sedekah kat pasar atau kat tepi2 jalan..Nak bagi ke taknak ni?Kadang2 kalau dah bagi sorang..peminta sedekah yang lain tengok pulak dari jauh..payah..payah..

Boleh respect lagi uncle2 dan auntie2 yang cacat penglihatan tu menghiburkan hati orang dengan mendendangkan lagu2 keroncong dari tahun bila punya pun aku tak tahu.at least ade effort lah dia menghiburkan orang..at least ade gak kerja iaitu penghibur.yang aku tak faham yang tunduk je mintak duit kat orang tanpa melakukan apa2..aku bukan cakap di Malaysia sahaja..kat luar2 negara ni pun banyak peminta sedekah.yang sedihnya kebanyakannya orang muslim.yang bertudung..kejar orang2 yang pakai tudung sebab dia tahu kita pun Islam.

Aku pernah kena sekali time kat Newcastle dulu..Minah tu badan kuat lagi..bukan tua pun..2-3 kali dia kejar aku..cakap nak beli susu untuk anak dia lah..anak dia sakit..memula aku bagi jugak 5pounds.tak cukup pulak tu!mintak at least 10 pounds..perghh..kalau kat malaysia dah 50 hengget kau tau..memang tak dapat jepp aku nak bagi..bukan kedekut..tapi dari cara dia yang xbersyukur tu aku tau niat dia dah tak betul.kira dia patut bersyukur aku tak mintak balik 5pound aku tu.heh.

Ada yang kata..peminta sedekah ni lagi kaya..rumah besar..siap boleh ada Tv Plasma..eh yeke?itu aku tambah2.hehe.Aku selalu terfikir..apa dah jadi dengan usaha dan tawakkal?itu ke usaha kau?tunduk merayu pada orang mintak duit itu usaha?dan berserah orang nak bagi atau tak tu tawakkal?

Sebab t sampai sekarang..kalau lalu sebelah peminta sedekah..aku jadi ragu2..Nak bagi ke taknak haa?

to give or not to give?

5 comments:

  1. wawa honestly tak pernah bagi, tuhari pernah nampak sendiri beggars yang ada di bazar ramadhan putrajaya ni tengah masukkan duit dalam beg. penuh dalam beg tu duit rm5 & rm1. nampak pulak dia duit-duit tu. susah nak percaya.

    cuba tengok sini. http://www.mazidulakmal.com/2011/08/lebih-mengelirukan-berbanding-entiti.html.

    renung-renungkan selamat beramal. :)

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing wawa..menarik2..huhu..

    ReplyDelete
  3. yang mazidul akma tu penah gak baca.

    ReplyDelete
  4. salam ernaaaa,,, apa khabar????,, wehhh erna diam ja,, aduss rindula dekat kau...

    ReplyDelete
  5. wehh lupa nak tulis nama hahahah,,Eira Preston, weh na nanti kita jumpa jom,, dengan kak eiza...

    ReplyDelete