Friday, 2 December 2011

About Newcastle Upon Tyne

Situasi 1: Interview di tempat kerja

interviewer PJK : oh..awak grad dari Newcastle university ya..
Candidate cumel berbaju biru : ya encik..baru empat bulan balik malaysia.
interviewer PJK : mesti best belajar oversea kn..(dengan mata bersinar sinar)..
kat mane Newcastle tu ye?
Candidate cumel berbaju biru : heh!encik dulu mesti fail geografi kan?atau cikgu meninggal dunia and tak sempat ajar?atau buta huruf tak reti baca peta dunia?

Ok.tu sume dalam hati je.JAWAPAN sebenar..

Candidate cumel berbaju biru : kat utara England encikkk......(jwb sambil ketap2 gigi tanda tension)

p/s : PJK = perut jauh kedepan

Situasi 2: Membuka akaun baru di CIMB

Jayaletchumi (nama sebenar) : U dulu belajar dekat mane?
Pembuka akaun : Me?
Jayaletchumi : yes..you..(with a -who-else-am-I-going-to-ask-silly- looks on her face)
Pembuka akaun: oo..kat Newcastle..
Jayaletchumi : oh I see..that's in Australia isn't it?
Pembuka akaun..err noo..it's in the UK.

Ok lah fine..Australia got Newcastle oso..so you are not too far off.*clap..clap*

see?betapa orang tak tahu kewujudan newcastle kat ujung utara england nun...ok fine lah..takde ape yang menarik pun tentang Newcastle ni melainkan Kevin Nolan and Andy Carrol..wink wink..*mata bersinar sinar*.What?!Who are they?You don't have any idea who they are?!Ok fine lah, they are not as popular as Rooney gemuk atau Drogba kelam dunia kelabu..but to answer your question, they are Newcastle football team players.Sebab dorang yang paling segak habaq hang..so diorang jelah yang aku kenal.haha..

sedar tak sedar dah nak dekat lima bulan aku balik malaysia..bahang terik matahari kini kian dapat diserasikan bersama kulitku ini..pergh..ayat lupa diri nauzubillah.padahal baru belajar oversea dua tahun.banyak benda yang boleh buat kat newcastle yang tak dapat nak buat kat sini.contohnya macam jalan setengah jam pegi kelas sambil selamba badak boleh buat ketulan2 asap dingin dari mulut..kalau kat malaysia jalan setengah jam pegi kelas, mungkin aku bukan sahaja boleh mengeluarkan asap, malah terbakar rentung.jalan kaki 2minit stengah dari parking kereta ke 7 eleven pun mungkin perlu pikir 17 kali.eh tak..itu saje gelabah.

dalam banyak2 kerinduan aku terhadap newcastle..yang paling tak boleh blah sekali adalah..

kerinduan pertama

the hottest 81 brighton grove girls


kata orang, duduk kat perantauan kena pandai2 pilih kawan.oh yes..aku memang bertuah dapat gadis gadis ini sebagai housemates.mane nak cari geng serumah yang rajin solat berjemaah and baca yassin (walaupun selalunya time nak exam je.haha)?yang rajin masak and bake cake?yang every two weeks buat gotong royong?yang rajin skype among themselves padahal bilik sebelah menyebelah je?yang tegar tak tido seharian untuk buat open house?hakhak..there might be lots of other cooler clique out there man, but we are undeniably the coolest one.

kerinduan kedua..

The snow!snow flakes..snow man..snow war.

memang betul kat malaysia pun orang boleh pegang snow sekarang..kat Genting highland or Bukit cherakah or kat The mines.but you won't get the same feeling as holding the real snow.first time aku tengok snow, memang jakun gila habaq hang..amik gambar bagai sampai habis2 battery.tidur malam tu sambil tersenyum sebab dapat merasa dan menyaksikan sendiri betapa cool nya snow..pastu keesokkannya nak pegi kelas..

jalan basah gila.
licin nak mati sampai asik nak terjatuh.
kasut sampai socks sume basah.sampai kelas kaki dah kecut macam gollum dalam cite lord of the ring.
bus nak pegi kelas cancel.
ada ura2 train nak pegi manchester hujung minggu tu cancel.
angin kuat gila sumpah macam nak terbang.
ribut snow sampai terpaksa jalan tutup2 muka budget macam mendaki gunung everest.

amik kau.nak sangat rasa snow.

tapi ape2 pun..aku tetap rindukan snow.sangat..isk3..










kerinduan ketiga

boleh perasan cool dengan memakai blazer.

boleh perasan macho bila pakai blazer yang kacak
boleh perasan ala2 serena van der woodsen dalam cite Gossip Girl
boleh perasan cun lalu bermonolog dalaman 'aku kah yang cool ini?" di depan cermin..
........
.....
...
*KRANGGG* (cermin pecah) 
...
..
Ok fine...


aiceh.macam good good je kau.
serena van der woodsen
erna van der zon sen
Lebih kurang je kan aku dengan Serena van der woodsen tu?name dah lah dekat2..ena..serena..hakhak..malu lah cakap macam ni..huhu..

kerinduan keempat

kerinduan ini sangat menyentuh hati.kerinduan kepada shopping!tahap tak berapa nak ingat dunia dan menerjah ke kedai2 padahal tak sedar duit dalam bank dah hampir deficit.nak harap shopping mall kat Malaysia untuk mengubati kerinduan aku ni, memang tak dapat jepp..teringat di saat hari2 terakhir aku bershopping di Newcastle..

langkah kaki ini terasa amat perlahan..
sambil mata aku tak berkelip menatap kedai2 di Northumberland street itu..
hati mula dipagut rasa sayu..
seraya hati ini pun berlagu..
"ku tinggalkan memori bersamamu..
ku undur diri bersama harapannnnn..
tidak kesampaiannnn..."

ok stop stop..

Punya sayu hati aku, sehingga mendendangkan lagu harapan-fazly zainal tanpa sedar.


p/s - lagi satu kerinduan aku..nak mengutuk mat saleh dalam lif atau kat kaunter dalam bahasa melayu.hakhak..muka alee senyumm, tapi mulut alee maki..

oh ade sekali terbawa2 sewaktu di malaysia.aku lupa minah kat kaunter tu paham bahasa melayu.ces.

8 comments:

  1. nice pic ok :)

    i city ada kot snow kalo tak silap. ce cek. boleh la main2 baling2 salji kat dlm tu. takpun, g je la rumah 4 musim kat bukit cerakah. hehe. :))

    ReplyDelete
  2. i city ade snow?katne?katne?haha..masih batak snow..ko da hbis study ke weh?

    ReplyDelete
  3. aku boleh soppin kan utk kau. hehehe! deben tgh sale, dorot, mmm...ape lagi? (muke keji) hahaha!

    ah erna...aku nak balik msia. how ironic is that? i'm gonna miss this place, but i'd rather be home now....

    ReplyDelete
  4. hahah nyol aku rindu dowh nak puji kau "gadis kacak" !!!

    weh aku pon dah mula merasai betape rindunye aku kat tempat ni nnt. sebak dowh nanti. uishh.. aku plak mcm x minat nk balik mesia, lain beno dr cik hazira kite! heheh..

    heh weh, lawak laaaa ape ko tulis ni! xley aku nk terima part yg ko berusaha utk mencapai nama sestandard serena tu.. lawak bongong!!


    -Mek Non-

    ReplyDelete
  5. hazira~simpan je pasal shopping tu please.aku taknak dengar lagi!huh!but anyway, i miss newcastle like hell,but i rather stay in malaysia.mcm ayat kau lah lebih kurang.this is where we belong man.pergh.matangnya ayat terakhir itu.

    non~aku pun rindu gk nk dress up kacak.kat sini tak dapat wei.baru pakai high cut punya sneakers pun hadi dah ckp mcm kasut pengawas.hakhak.ko memang la xnak balik malaysia.taste ko omputih.aku ngn hazira taste melayu sebab kitorang memang dikenali sbgai org yg high taste.power kn?haha..anyway, bapak aku msti bangga kalau tau name rekaan die panjang daripada biasa.van der zon sen.hakhak.

    ReplyDelete
  6. hai cik ena vanderzonsenggg...tambah g biar bunyi trengganu sket..haha..naaa nape awak post benda ni? kenapa? kenapa? kenapa? rindu nak balik newcastle, nak snow, nak housemate, nak shopping........................................................................kthanxbye.

    amni

    ReplyDelete
  7. hahaha..xperlu senggg tu please.haha..

    ena buat ni sbb ena pun tetibe rasa nak balik newcastle main snow jap.damnnnnn................

    ReplyDelete
  8. olorrr.. akak pulak yg sayu hati membaca kisah rindu tu semua.. Kak Nida dapat raakan sebab sekarang ni wlaupun akak masih di luar negara pun dah rasa rindu pada negara NZ yg tercinta ni... sedihnya bila mengenangkan tak lama lagi dah nak balik Malaysia... uwaaaaaaaaaaaa.

    p/s: Kasut dah sampai semalam.. thanks Erna.. mak akak kata sangat cantik, pastu berebut ler pulak dengan adik akak... hahahaha

    ReplyDelete